Federatie Watersport Midden Maas
06-53380487
  • Federatie Watersport Midden Maas
  • Midden Maas
  • Blog
  • Bijeenkomsten en vergaderingen
  • Evenementen
    • Gastvrijheidsregeling
    • Verder: >
      • Verenigingen
      • Bestuur
      • Links
      • Nieuws
      • Sponsors en leveranciers
      • Historie van de Maas
      • Contact
    • Foto's en films eerdere evenementen
  • Toerisme
    • Boxmeer
    • Heumen
    • Niftrik (Batavier)
    • Niftrik (Hoogeerd)
    • Ravenstein
Varen op de Waal

Recreatievaart mag vanaf vandaag 23 maart 2016 stroomopwaarts varen achter de langsdammen in de Waal bij Tiel.

​Vanaf 2011 heeft het Watersportverbond zich samen met Schuttevaer ingezet om de geul achter de nieuwe langsdammen bevaarbaar te maken voor de recreatievaart. Dit met name in het kader van de veiligheid, het scheiden van recreatievaart en beroepsvaart. Het is een pilot project dus we zijn benieuwd naar de ervaringen van de schippers die er varen. Achter de dam aan de noordzijde, stroomafwaarts, kan nog niet gevaren worden. De stroming bij de ingang is te sterk om veilig in te varen. Komend jaar wordt gekeken of dit verbeterd kan worden. De vaargeul is goed betond en van een diepteschaal voorzien. Zorg wel dat je netjes tussen de palen in- en uitvaart. De gele tonnen liggen er niet voor niets en liggen daar stenen onder water. Kijk voor vaaraanwijzingen op www.varendoejesamen.nl
​

Belangenbehartiging

Op beperkte schaal zal de federatie zich inzetten om voordelen voor de aangesloten verenigingen te realiseren. De onderwerpen waarnaar we kijken worden aangedragen door de verenigingen en geaccordeerd door de Algemene Ledenvergadering.

Aansprakelijkheid bij winterstalling

Veel schepen worden in de winter op de kant gezet en overwinteren buiten al dan niet onder een zeil, of binnen in een al dan niet verwarmde loods. Maar als er iets gebeurt, wie is er dan aansprakelijk?

Het ligt niet op de weg van de Federatie om een uitgewogen juridisch oordeel te geven, maar de voorwaarden van de Hiswa (te vinden op http://www.hiswa.nl/hiswa.nl/up1/ZkxgkelII_Voorwaarden_Lig-_en_bergpl._1-4-2011.pdf laten weinig te raden over. De meeste aansprakelijkheid wordt door de verhuurder van de opbergruimte terugverwezen naar de eigenaar van het schip. En die moet dus vooral zijn eigen polis lezen om te weten wat wel en niet gedekt is als een naastgelegen schip in brand vliegt of een storm de schepen op hun kant legt.

Aan de andere kant zijn die voorwaarden tot stand gekomen door de Hiswa in overleg met de consumentenbond en de ANWB. Dus de traditionele belangenbehartigers Watersportverbond, KNMC, SRN en wellicht anderen hebben daarbij geen rol gespeeld of met hun ideeën een bijdrage kunnen leveren aan de feitelijke inhoudelijke kanten van de zaak.


Belastingcontrole bij uw vereniging?

Bij een van de aangesloten vereniging is ter sprake gekomen dat wellicht vennootschapsbelasting over het resultaat betaald zou moeten worden, eigenlijk door een onvolkomenheid in de statuten.

De quintessens is dat bij opheffing van de vereniging het batig saldo niet aan de leden mag toekomen. Wij daarom de tekst veranderen in die van de standaardstatuten van het Watersportverbond:

Het batig saldo na vereffening zal worden bestemd voor door de algemene vergadering te bepalen doeleinden, zoveel mogelijk in overeenstemming met het doel van de vereniging, tenzij de algemene vergadering bij het besluit tot ontbinding anders beslist, een en ander met inachtneming van hetgeen door de wet wordt bepaald.

Daarnaast is een belangrijk punt (maar dat komt van een vriend/jurist) dat je als vereniging niet in concurrentie mag treden. Maw: je mag niet aanbieden wat een ander commercieel aanbiedt. Dat speelt bij ons overigens niet en we hebben het hierover met de belastingdienst niet gehad.

Tot slot de reserveringen: die mogen niet excessief zijn en je mag b.v. niet reserveren voor een nieuw clubhuis (je mag er wel achteraf op afschrijven). 

Aansprakelijkheidsverzekering

Er kunnen drie soorten aansprakelijkheid onderscheiden worden:
- bestuurdersaansprakelijkheid (de aansprakelijkheid van bestuurders in prive voor hun besluiten en handelen in of namens de vereniging)
- wettelijke aansprakelijkheid (de aansprakelijkheid van de vereniging ten opzichte van de ligplaatshouders, gasten en leden)
- aansprakelijkheid (de aansprakelijkheid ten opzichte van de vrijwilligers en leden die werkzaamheden verrichten voor de vereniging.

De Federatie inventariseert deze verzekeringen en probeert een all-in oplossing te krijgen via een van de verzekeringsagentschappen van een van onze verenigingen.

Ruimte voor de rivier

Ruimte voor de Rivier als voorbeeld voor uitvoering Deltaprogramma zaterdag 31 oktober 2009 13:21
RIVIERENLAND - Het succes van het project Ruimte voor de Rivier is voor een groot deel te danken aan de betrokkenheid van lokale bestuurders. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de eerste bestuurlijke conferentie van Ruimte voor de Rivier op 28 oktober. Bestuurders, betrokken bij de planvorming en uitvoering van de 40 maatregelen van het programma Ruimte voor de Rivier, kwamen bijeen om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

De samenwerking binnen Ruimte voor de Rivier is een belangrijke inspiratiebron voor het Deltaprogramma dat op initiatief van staatssecretaris Huizinga wordt opgezet om Nederland ook op de lange termijn veilig en leefbaar te houden.

Directeur-generaal Water, Annemieke Nijhof vertelde dat het succes van Ruimte voor de Rivier vooral ligt in het feit dat de lokale DNA van het gebied gebruikt wordt. “Dankzij de bestuurlijke samenwerking met partners in de regio is Ruimte voor de Rivier is nu al een succes. Samenwerking met de regio gaat ook bij het Deltaprogramma een belangrijke rol spelen", aldus Nijhof.
Programmadirecteur Ingwer de Boer gaf aan dat het zeker niet altijd makkelijk is voor bestuurders om gedragenheid te krijgen bij de lokale bevolking als er ingrijpende maatregelen genomen moeten worden. De Boer: "Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, hebben we de afgelopen jaren gemerkt dat de bevolking in de regio graag meedenkt over de plannen. Deze betrokkenheid is onmisbaar en de plannen worden daardoor zelfs vaak beter." De eerste projecten van Ruimte voor de Rivier zijn al in uitvoering. In 2015 moeten alle projecten klaar zijn.

In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen hoge dijken, terwijl het land daarachter juist lager is komen te liggen. Als een overstroming zou plaatsvinden, kunnen de economische en emotionele gevolgen groot zijn. Het kabinet heeft daarom een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft: het programma Ruimte voor de Rivier. Hiermee krijgt het Nederlandse rivierengebied uiterlijk in 2015 een betere bescherming tegen hoogwater. Tegelijkertijd wordt het rivierengebied aantrekkelijker gemaakt.
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.